Δυο χωρισμένοι στο ίδιο σπίτι...

Δυο χωρισμένοι στο ίδιο σπίτι...


Πριν λίγο καιρό, όταν ο Λίο Μέσι είχε κερδίσει το Κόπα Αμέρικα με την Εθνική Αργεντινής είχα γράψει ότι τα κατάφερε με την παράξενη ιδιότητα του «διασημότερου άνεργου του κόσμου». Την επόμενη οι εφημερίδες της Μπαρτσελόνα έκαναν γνωστή τη συμφωνία της ομάδας μαζί του και προέκυψαν χιλιάδες δημοσιεύματα για το γεγονός ότι ο παίκτης θα κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που τον ανέδειξε. Ενας φίλος μου ζήτησε να γράψω κάτι κι εγώ – τονίζοντας π.χ το γεγονός ότι δέχτηκε μια μείωση των αποδοχών του της τάξης του 50% για να συνεχίσει στην ομάδα που αγαπάει κτλ κτλ. Δεν έγραψα τίποτα. Όχι γιατί ο Μέσι δεν δέχτηκε την μείωση, αλλά γιατί δεν ήμουν ποτέ βέβαιος ότι η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να τον κρατήσει έστω και με ένα τέτοιο συμβόλαιο. Για μένα το διαζύγιο ήταν θέμα χρόνου. Πρώτα από όλα γιατί ένα χρόνο τώρα παρακολουθώ τις δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων στην ιστορία αυτή, το φινάλε της οποίας έμενε να είναι «το διαζύγιο του αιώνα».

Εκπληξη η παραμονή, όχι η φυγή

Θα σας θυμίσω τις δηλώσεις, με τη χρονική αλληλουχία που έγιναν, για να καταλάβετε πως έκπληξη θα ήταν η παραμονή του Αργεντινού και όχι η φυγή του.

Όλα ξεκινάνε από το περασμένο καλοκαίρι. Στις 3 Αυγούστου του 2020 ο τότε πρόεδρος Μπερτομέου  δηλώνει πως «ο Λίο θα τελειώσει την καριέρα του στη Μπάρτσα, αρκεί να κάνει υποχωρήσεις και να κρατήσει το λόγο του». Στις 15 του μηνός ο πατέρας του Μέσι λέει στην El Pais ότι «το μέλλον του Λιο είναι σαν ένα κέρμα που κάποιοι έχουν πετάξει στον αέρα, ξεχνώντας ότι έχει δυο όψεις». Στις 19 Αυγούστου ο νέος του προπονητής Ρόναλντ Κούμαν δηλώνει αναρμόδιος για την παραμονή. «Δεν ξέρω αν πρέπει κι αν μπορώ  να τον πείσω, αλλά αν θέλει να μείνει στη Μπάρτσα είμαι πολύ χαρούμενος». Ο Μέσι του απαντά μέσω μιας τοποθέτησης σε ραδιοφωνικό σταθμό της Καταλονίας. «Αισθάνομαι περισσότερο έξω, παρά μέσα στη Μπαρτσελόνα» - μια μέρα αργότερα. Στις 30 Αυγούστου η Ισπανική Λίγκα με ανακοίνωσή της επισημαίνει πως στο συμβόλαιο του Μέσι «υπάρχει «ρήτρα καταγγελίας του», που ισχύει σε περίπτωση που αποφασίσει να ζητήσει τη μονομερή πρόωρη διακοπή του» και κάνει σαφές ότι  δεν θα δώσει στον ποδοσφαιριστή την περίφημη «μπλε κάρτα αποχώρισης». Στις 2 Σεπτεμβρίου ο πάντα παρών πατέρας του παίκτη τονίζει πως «δεν υπάρχει κάποιο παράπονο και κανένας καυγάς με την ομάδα, αλλά είναι δύσκολο για αυτόν να μείνει». Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Μέσι ανακοινώνει ότι θα σεβαστεί το συμβόλαιο, δηλαδή θα μείνει, ωστόσο η δήλωσή του είναι περισσότερο μια έκφραση δυσαρέσκειας για την εξέλιξη!

https://i1.prth.gr/images/963x541/files/2020-09-25/messi-souares.jpg

«Δεν υπάρχει προοπτική εδώ…»

«Όλο το χρόνο έλεγα στον πρόεδρο ότι ήθελα να φύγω, αλλά δεν με άκουσε. Δεν υπάρχει προοπτική εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχει μια τεράστια οικονομική αστάθεια και φανερά προσπαθούν να κλείσουν τις τρύπες. Μένω γιατί δεν θα μπορούσα ποτέ να οδηγήσω την ομάδα της ζωής μου στα δικαστήρια» τονίζει και την ίδια στιγμή στέλνει ένα μήνυμα αγάπης στον φίλο Σουάρες που έχει αποχωρήσει: «Θα είναι παράξενο να σε βλέπω με φανέλα άλλης ομάδας και να σε αντιμετωπίσω ως αντίπαλο. Δεν το άξιζες αυτό που σας έκαναν. Αλλά έχω φτάσει στο σημείο που τίποτα δεν με εκπλήσσει πια» - η δήλωση γίνεται είκοσι μέρες αργότερα από την ανανέωση του συμβολαίου του! Η διοίκηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της και ο Μέσι αναδιπλώνεται τονίζοντας πως  «μετά από τόσους αγώνες, θα ήθελα να βάλω την υπογραφή μου σε ένα συμβόλαιο που να μου επιτρέπει και να ολοκληρώσω εδώ την καριέρα μου. Αν όσα είπα ήταν λανθασμένα, τα είπα γιατί θα θελα να δω μια ακόμη πιο δυνατή Μπάρτσα» - το λέει την 1η Οκτωβρίου. Μια εβδομάδα μετά ο Σουάρες προβλέπει με δηλώσεις του ό,τι έγινε φέτος: «Αν το πρόβλημα μου με την Μπάρτσα ήταν οικονομικό θα έψαχνα μια λύση, αν νόμιζαν ότι δεν μπορώ να προσφέρω θα το είχα καταλάβει. Αλλά δεν μου είναι ξεκάθαρο γιατί η Μπαρτσελόνα επέλεξε αυτόν τον τρόπο να χωρίσουμε: νομίζω ότι ήθελαν να με απομακρύνουν από τον Μέσι, να τον αποδυναμώσουν, να τον κάνουν να νιώσει ακόμα πιο μόνος, ώστε του χρόνου να φύγει μόνος του» λέει.

Τα πρώτα παράπονα  

Στις 20 Οκτωβρίου αρχίζουν να εκφράζονται τα πρώτα παράπονα. «Ο Λιο θα μπορούσε να δώσει περισσότερα. Στην προπόνηση τον βλέπω ευτυχισμένο, αλλά κάπως ανόρεχτο, κουρασμένο» λέει ο Κούμαν. Στις 19 Νοεμβρίου, μετά από κριτικές που έχουν να κάνουν με την απόδοσή του ο Μέσι λέει ότι βαρέθηκε να είναι «πάντα το πρόβλημα όλων όσων συμβαίνουν στη Μπάρτσα» - είναι η πρώτη και τελευταία φορά που δηλώνει κάτι τέτοιο!  Ακολουθεί ο «Δεκέμβρης τον μεγάλων μαχαιριών». Πριν να φύγει από την προεδρεία ο Μπερτομέου ειρωνεύεται τον παίκτη λέγοντας πως «είναι ο καλύτερος στον κόσμο, αλλά το καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα δεν είχε για αυτόν καμία πρόταση και ούτε και θα έχει ποτέ». Ο Μέσι απαντά ότι «ο Μπαρτομέου είναι εκβιαστής». «Με εξαπάτησε και με περιγράφει ως αυτόν που γυρίζει την πλάτη στον σύλλογο, αντί να φέρει χρήματα για να τον σώσει» δηλώνει μετά τα Χριστούγεννα. Στις 18 Ιανουαρίου ο Λεονάρντο δηλώνει πως είναι έτοιμος να παίξει «ένα παιγνίδι πόκερ με έπαθλο το Μέσι» και στις 2 Φεβρουαρίου ο Ντι Μαρία κάνει γνωστό ότι στην Παρί τον περιμένουν! «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έρθει να παίξει στην PSG. Απλώς πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι» λέει στην Εκίπ.

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/21/02/04/015657.jpg?w=880&f=bicubic

Πως φτάσαμε στον επίλογο

Στο μεταξύ κερδίζει τις εκλογές της Μπάρτσα ο Λαπόρτα, αλλά νέο συμβόλαιο για τον παίκτη δεν υπάρχει παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες. «Όταν έχουμε τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου, θα είμαστε σε θέση να του κάνουμε μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Είμαι σίγουρος ότι θα δεχτεί μια οικονομική προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Δεν παίρνει αποφάσεις με βάση τα χρήματα. Ο Μέσι θέλει να μείνει» λέει στις 3 Μαρτίου και προσθέτει πως στην πρώτη τους συνάντηση του έχει πει πως «ξέρει ότι δεν μπορεί να φύγει». «Αν το Καμπ Νου ήταν γεμάτο, σίγουρα θα είχαμε συμφωνήσει» τονίζει, αλλά το Καμπ Νου παραμένει άδειο και συμφωνία δεν υπάρχει. Ο ίδιος ο Λαπόρτα παρότι έχει πει στις 15 Ιουλίου ότι με το Μέσι χρειάζεται απλά λίγη υπομονή, λίγες μέρες πριν γράφει τον επίλογο: «Δεν θα κλείσω τα μάτια μπροστά στην πιθανότητα μιας οικονομικής καταστροφής, δεν θα αλλάξω τα όρια των συμβολαίων μόνο για να επιτρέψω στην Μπάρτσα να ανανεώσει με τον Μέσι και δεν θα βάλω σε υποθήκη τα έσοδα του συλλόγου για πενήντα χρόνια για χάρη του» εξηγεί. Και πετάει το μπαλάκι στις εφημερίδες της Βαρκελώνης για να εξηγήσουν στον κόσμο ότι η Μπάρτσα δεν μπορεί να δεχτεί το τηλεοπτικό συμβόλαιο εικοσαετίας (!) που προτείνει η ισπανική Λίγκα (με προδέσμευση για τα επόμενα τριάντα χρόνια!) και πως στο μυαλό των διοικούντων της η ελπίδα για να αποφύγει η ομάδα το κραχ παραμένει πάντα η θνησιγενής Ευρωπαϊκή Σουπερλίγκα.

Χωρισμένοι στο ίδιο σπίτι

Παρέθεσα το γαϊτανάκι των δηλώσεων για να γίνει κατανοητό ότι εδώ κι ένα χρόνο ο Μέσι και η Μπάρτσα έζησαν σαν χωρισμένοι στο ίδιο σπίτι. Το διαζύγιο ήταν υποχρεωτική εξέλιξη όπως και η συμφωνία του Λίο με την Παρί. Είναι η μόνη ομάδα που μπορεί να τον αποκτήσει, όχι γιατί τα χρήματα των Αράβων είναι χωρίς τέλος αλλά γιατί μπορεί να πουλήσει τον ΕμΠαπέ στη Ρεάλ Μαδρίτης και να μην έχει προβλήματα με το Financial Fair Play. Πέρυσι ένας αντιπρόεδρος της Ιντερ είχε πει ότι ο ευκολότερος δρόμος προς τη χρεοκοπία είναι για μια ομάδα να αποκτήσει το Μέσι! Η Μπάρτσα τον έχασε – η στιγμή είναι μάλλον πικρή για την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αλλά οι Καταλανοί γλύτωσαν τουλάχιστον τη χρεοκοπία. Χάρη στο Μέσι…