Δουλειές του ποδαριού

Δουλειές του ποδαριού


Την Πέμπτη το πρωϊ, όταν σταμάτησα ν αγοράσω εφημερίδα, είδα όπως συνηθίζω τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων κρεμασμένα στο περίπτερο κι άρχισα να τσιμπιέμαι. Διάβασα για «αλλαγές σελίδας στο πρωτάθλημα», «συμφωνίες των μεγάλων ομάδων», ιστορικές στιγμές που έρχονται κι άλλα πολλά εμπριμέ. Σκέφτηκα ότι πρέπει την προηγούμενη το βράδυ να είχε συμβεί κάτι κοσμοϊστορικό κι εγώ το έχασα γιατί είχα πάει σινεμά. Τελικά κατάλαβα ότι όλη αυτή η δοξολογία αφορούσε ένα και μόνο πράγμα: την απόφαση του ΔΣ της Λίγκας να κριθεί του χρόνου το πρωτάθλημα στα play off και να μειωθούν τη μεθεπόμενη σεζόν οι ομάδες σε 14. Κοίταξα να δω πως διάβολο θα γίνουν αυτά τα play off και μέσω ποιας διαδικασίας θα μειωθούν οι ομάδες. Δεν βρήκα τίποτα στα ρεπορτάζ. Μετά σκέφτηκα ότι θα υπάρχει τουλάχιστον κάποιο σχέδιο για το πώς θα γίνει του χρόνου ένα πρωτάθλημα 40 αγωνιστικών (!) στην Ελλάδα – θυμίζω ότι τόσες δεν έχει ούτε η Πρέμιερ λιγκ, που ξεκινά αρχές Αυγούστου. Πάλι δεν βρήκα τίποτα: εμφανώς οι άνθρωποι για ημερομηνίες δεν προβληματίζονται. Μετά άκουσα τον αντιπρόεδρο του ΠΑΟ κ. Παναγόπουλο να λέει στο ραδιόφωνο ότι υπάρχουν σχέδια, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν και αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, αλλά για να προχωρήσει το πράγμα πρέπει η Nova να δώσει στις ομάδες περισσότερα χρήματα. Στο μεταξύ χαλούσε ο κόσμος από τα αλληλούια, τα μπράβο και τα συγχαρητήρια για την αναβάθμιση του πρωταθλήματος, χάρη στην ιστορική απόφαση. Και πριν στεγνώσει το μελάνι βγήκαν χθες δώδεκα ομάδες και είπαν πως αν δεν γίνει νέα μοιρασιά των εσόδων και δεν δεχτούν οι μεγάλοι να παίρνουν λιγότερα (!) δεν θα γίνει τίποτα! Βρισκόμαστε σε μια καταπληκτική χώρα.

Θυμάμαι τον Αρη του Γκάλη

Όταν ακούω τις συζητήσεις για play off κτλ, θυμάμαι τον Αρη του μπάσκετ της δεκαετίας του 80. Ο Αρης είχε μια τρομερή ομάδα με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Σούμποτιτς, τον Φιλίππου και τους υπόλοιπους. Οι άλλοι για να τον σταματήσουν κάθε χρόνο άλλαζαν το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος! Βάλανε τα play off στα οποία αρχικά μετέφερες τις νίκες, που είχες κάνει στο πρωτάθλημα κόντρα στον αντίπαλο που συναντούσες. Μετά οι νίκες της κανονικής περιόδου δεν μετρούσαν. Μετά ο πρωταθλητής χρειαζόταν στους τελικούς δυο νίκες σε τρία ματς. Μετά τρεις νίκες σε πέντε. Κάθε χρόνο κάτι άλλαζαν και κάθε χρόνο ο Αρης έπαιρνε το πρωτάθλημα: μέχρι που έφυγαν ο Γιαννάκης, ο Γκάλης και ο Ιωαννίδης και όλοι κατάλαβαν ότι δεν ήταν το σύστημα διεξαγωγής που έφταιγε, αλλά το ότι ο Αρης με αυτούς είχε καλύτερη ομάδα. Τι θέλω να πω; Ότι για να πάρεις το πρωτάθλημα, δεν χρειάζεται να ψάχνεις ένα σύστημα διεξαγωγής, αλλά να έχεις μια καλή ομάδα. Πολλές καλές ομάδες δημιουργούν ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα. Αν έξι κακές ομάδες παίζουν στα play off θα έχεις πολλά άσχημα ματς. Και θα ζεις με τον τρόμο μήπως σε αυτά γίνουν επεισόδια, και μήπως ζήσουμε κανένα φεστιβάλ βίας, χωρίς προηγούμενο.    

Η Πρέμιερ λιγκ θα αντέγραφε την Κύπρο

Αν ένα πρωτάθλημα αναβαθμιζόταν, επειδή ο πρωταθλητής βγαίνει από τα play off  κι επειδή σε αυτό συμμετέχουν λίγες ομάδες, η Πρέμιερ λιγκ θα αντέγραφε το πρωτάθλημα της Κύπρου. Ξέρετε γιατί στην Κύπρο έχει play off; Γιατί η Μεγαλόνησος είναι μια σταλιά τόπος και οι ομάδες που έχει είναι λίγες. Καλά κάνουν οι Κύπριοι, που είναι πρακτικοί άνθρωποι και προσπαθούν να επιμηκύνουν το πρωτάθλημά τους: αλλιώς αυτό θα ξεκινούσε τον Οκτώβριο και θα τελείωνε τον Απρίλιο. Καλά θα κάναμε κι εμείς να κάνουμε play off ή Final Four ή οτιδήποτε άλλο: αρκεί να μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας λέγοντας ότι ένα σύστημα διεξαγωγής αρκεί για να αναβαθμιστεί ένα πρωτάθλημα.  Πρόκειται για μπούρδα μεγατόνων: ένα πρωτάθλημα αναβαθμίζεται, όταν οι ομάδες δυναμώνουν. Οι ομάδες δυναμώνουν με ένα και μόνο τρόπο: όταν βρίσκουν χρήματα για να αγοράσουν καλούς ποδοσφαιριστές. Μερικές μπορεί να ελπίζουν ότι θα δυναμώσουν κι αν βγάλουν καλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις τους – κι αυτό χρήματα χρειάζεται. Ένα πρωτάθλημα αναβαθμίζεται όταν βρίσκει χορηγούς κι όταν στα ταμεία των ομάδων μπαίνει χρήμα που επενδύεται. Θα δώσει η Nova παραπάνω χρήματα γιατί θα έχει να μεταδώσει παραπάνω ντέρμπι; Μακάρι να το κάνει. Αλλά για ποια ντέρμπι μιλάμε; Πέρυσι δυο δεν τελείωσαν! Αν μιλάμε για τέτοια, αλίμονο τους και αλίμονο μας. 

Η Ευρώπη φέρνει χρήματα

Πως βγάζεις χρήματα; Με δυο μόνο τρόπους. Αν παράγεις ποδοσφαιριστές και μπορείς να τους πουλάς σε καλές τιμές κι αν διακρίνεσαι στην Ευρώπη. Η παραγωγή ποδοσφαιριστών για τις περισσότερες ελληνικές ομάδες είναι μια δύσκολη υπόθεση και δεν θα γίνει ευκολότερη, αν μειωθούν οι ομάδες, δηλαδή αν οι θέσεις των ποδοσφαιριστών στη Σουπερλίγκα γίνουν λιγότερες. Χρήματα μπορεί να ρθουν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: η UEFA σε λίγο θα μοιράζει τόσα πολλά, που η απλή συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ θα σου φέρνει στο ταμείο 10 εκατ ευρώ – κάντε λίγη υπομονή και θα το δείτε. Για να παίρνεις αυτά τα χρήματα θα πρέπει να περνάς τα προκριματικά. Μόνο που αν κάνεις ένα πρωτάθλημα, που θα κρίνεται στα play off του Απριλίου και του Μαϊου, θα πρέπει το καλοκαίρι να κάνεις μια προετοιμασία βαριά για να φτάσεις στο φινάλε της σεζόν με καύσιμο για τρέξιμο - οπότε τα προκριματικά θα γίνουν μεγαλύτερος Γολγοθάς κι από ό,τι είναι τώρα. Ούτε αυτό δεν υπολόγισαν.

Δεν υπολόγισαν τίποτα

Τι υπολόγισαν; Πιστεύω απολύτως τίποτα! Ανακεφαλαιώνω:

  • Αν υποθέσουμε ότι θα βγάλεις κάποια χρήματα παραπάνω γιατί θα τα πάρεις από τη Νova ή από τα εισιτήρια που θα κόψεις στα ντέρμπι των play off, και πάλι αυτά τα χρήματα δεν σου φτάνουν για τίποτα. Διότι για να βγάλει μια ομάδα ένα πρόγραμμα, που θα γίνει σκληρότερο, θα πρέπει να έχει περισσότερους ποδοσφαιριστές, δηλαδή πολύ μεγαλύτερο κόστος.
  • Ημερομηνίες για μια σεζόν σαράντα αγώνων μόνο για το πρωτάθλημα δεν υπάρχουν! Αν μάλιστα υπάρξει και μια διακοπή στο πρωτάθλημα (πόσο μάλλον τρεις αναβολές όπως φέτος…) αυτό θα τελειώσει τον Ιούλιο. Σε μια χώρα που οι αναβολές των αγωνιστικών είναι συνηθισμένη υπόθεση γιατί το Κράτος συνεχώς παρεμβαίνει δεν γίνεται να προγραμματίσεις κάτι για το οποίο απαιτούνται 40 αγωνιστικές.
  • Του χρόνου, αν το πρωτάθλημα κριθεί στα play off, μια ομάδα που παίζει σε ευρωπαϊκά προκριματικά μπορεί να δώσει πάνω από εξήντα ματς (!), έτσι και μπει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κυνηγήσει στα play off το πρωτάθλημα και διακριθεί και στο κύπελλο. Μιλάμε για τρέλα κανονική. Είναι στοιχειώδες ότι πρώτα μειώνεις τις ομάδες και μετά προσθέτεις αγωνιστικές: αλλά ποιος να το καταλάβει;
  • Δεν υπολόγισαν επίσης ότι υπάρχει η Εθνική ομάδα. Αν προκριθεί η Εθνική του Σκίμπε στο μουντιάλ του 2018 θα χρειαστεί χρόνο για την προετοιμασία της: που διάβολε θα τον βρει; Αυτό είμαι βέβαιος πως ούτε τους περνάει από το μυαλό. Ποια Εθνική; Το μόνο που τους νοιάζει είναι μήπως βγάλουν τρακόσια χιλιάρικα ευρώ παραπάνω! Για κάπου τόσα γίνεται η φασαρία.

Ποιος να τα λάβει υπόψην του;

 Είναι δυνατόν στη Λίγκα να μην λαμβάνουν υπόψην τους αυτά τα στοιχειώδη; Ναι είναι.  Φέτος το Καραϊσκάκη γέμισε μόνο στα ντέρμπι με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟ και τον ΠΑΟΚ. Η Λεωφόρος και η Τούμπα γέμισαν μόνο στα ντέρμπι του ΠΑΟ και του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ έκοψε 30 χιλιάδες εισιτήρια με τον Ολυμπιακό και 12 χιλιάδες με τον ΠΑΟΚ: στα άλλα ματς κόβει από 3 μέχρι 7 χιλιάδες. Πιθανότατα οι μεγάλοι λένε πως αφού ο λαός θέλει ντέρμπι, ας του δώσουμε ντέρμπι. Κάνουν λάθος: ο σκοπός τους έπρεπε να είναι να έχουν τόσο καλές ομάδες, ώστε να λαχταρούν οι οπαδοί να τις βλέπουν σε κάθε ευκαιρία. Και τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και για φόρμουλες διεξαγωγής του πρωταθλήματος και για οτιδήποτε άλλο…