Διαφορά επιπέδου, αλλά....

Διαφορά επιπέδου, αλλά....


O ΠΑΟΚ θέλει μια νίκη για να κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Θα τη βρει στα επόμενα ματς: είναι δεδομένο. Θα πάρει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό, που στο τέλος της σεζόν θα έχει μαζέψει πιθανότατα περισσότερους βαθμούς από όσους όταν κέρδισε το τελευταίο του πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός όλα δείχνουν πως θα πετύχει κάτι απίθανο: θα γίνει φέτος, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη ομάδα που θα έχει συγκεντρώσει πάνω από 70 βαθμούς χωρίς να κερδίσει τον τίτλο. Ορισμένα από τα στοιχεία που βλέπει κανείς κοιτάζοντας το πρωτάθλημα που σιγά σιγά τελειώνει είναι περισσότερο εντυπωσιακά και από το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ θα το κατακτήσει κατά πάσα πιθανότητα αήττητος. Ο Ολυμπιακός θα ξεπεράσει τα 60 γκολ, θα έχει πιθανότατα την πρώτη επίθεση του πρωταθλήματος και δεν αποκλείεται να ολοκληρώσει το δεύτερο γύρο με 14 νίκες και μια μόνο ήττα - κι όμως δεν θα έχει σχεδόν ποτέ του πλησιάσει τον ΠΑΟΚ: είναι σταθερά πίσω του με 4 έως 7 βαθμούς διαφορά από τα μισά του πρώτου γύρου. Ωστόσο αν κάτι είναι φανερό φέτος είναι η αδυναμία όλων των υπόλοιπων να ανταγωνιστούν αυτούς τους δυο κι αυτό φαίνεται, όχι μόνο στο βαθμολογικό πίνακα αλλά και στην ευκολία με την οποία κερδίζουν. Χθες ο Ολυμπιακός έβαλε πέντε γκολ στον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο κι ο ΠΑΟΚ τρία στη Λαμία. Από τα 16 γκολ της αγωνιστικής οι δυο έβαλαν τα μισά!

 

Χωρίς ήττα από τους πρώτους

Τα αποτελέσματα που έκαναν με αυτούς τους δυο, αλλά και στα μεταξύ τους ματς, οι τρεις άλλες ομάδες της ευρωπαϊκής ζώνης κάνουν το πράγμα κατανοητό. Η ΑΕΚ δεν έχει νίκη σε ντέρμπι – δεν κέρδισε ούτε καν τον ΠΑΟ. Στα ματς με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ έχει δυο βαθμούς χάρη στις δυο ισοπαλίες που έφερε μαζί τους στο ΟΑΚΑ. Ο Ατρόμητος έχει 1 βαθμό, το ίδιο και ο Αρης: και οι δυο πήραν ισοπαλίες στα ματς με τον ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ στα ματς με τον Αρη και τον Ατρόμητο έχει 6 βαθμούς: ο ΠΑΟΚ στα αντίστοιχα ματς έχει 8 και ο Ολυμπιακός 12! Ο Ατρόμητος με την ΑΕΚ και τον Αρη έχει 6, ο Αρης στα ματς με την ΑΕΚ και τον Ατρόμητο 3. Αρης και Ατρόμητος δεν έχουν παίξει ακόμα μαζί. Αν απομονώναμε τα ματς των πρώτων πέντε στη βαθμολογία θα βλέπαμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει συνολικά 18 βαθμούς, ο Ολυμπιακός 16, η ΑΕΚ 8, ο Ατρόμητος 7 και ο Αρης 4! Αν στην ειδική αυτή βαθμολογία προσθέσουμε και τον ΠΑΟ η διαφορά των δυο πρώτων από τους υποτιθέμενους διώκτες τους μεγαλώνει κι άλλο. Η διαφορά των δυο πρώτων από αυτούς θα ήταν μεγάλη ακόμα κι αν αυτές οι ομάδες δεν είχαν μεγάλες απώλειες στα ματς με τους υπόλοιπους. Είναι ένα πρωτάθλημα στο οποίο οι δυο πρώτοι δεν έχουν χάσει από κανένα από τους τέσσερις που τους ακολουθούν. Ισως να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο.  

Δεν βάζει γκολ κανένας

Υπάρχει η αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα στην ήττα στο Καραϊσκάκη από τον ΠΑΟΚ: ισχύει αλλά είναι κάπως επιπόλαια αυτή η ανάγνωση. Νομίζω ότι στον Ολυμπιακό στοίχισαν περισσότερο οι χαμένοι βαθμοί με τον ΟΦΗ, την Ξάνθη και τον ΠΑΟ εντός έδρας, διότι σε αυτά τα ματς ο ΠΑΟΚ έκανε 9 βαθμούς και θα τους έκανε ό,τι κι αν συνέβαινε! Ο ΠΑΟΚ δεν είχε καμία απώλεια σε παιγνίδι με ομάδα που βρίσκεται κάτω από την πέμπτη θέση της βαθμολογίας: είναι εξωπραγματικό αλλά έτσι έγινε φέτος.

Μιλάμε για ομάδες αδύναμες πάντως. Ο Παναθηναϊκός που είναι έκτος (και θα ήταν τέταρτος αν δεν είχε τους μηδενισμούς) και ο Παναιτωλικός που είναι έβδομος είναι οι μόνες που έχουν πετύχει πάνω από 30 γκολ στο πρωτάθλημα από όλες όσες είναι από την έκτη θέση και κάτω. Η επιθετική παραγωγή των υπόλοιπων είναι για να κλαις! Η Ξάνθη είναι 11η έχει πετύχει 18 γκολ και από αυτά μόλις 3 τις έντεκα τελευταίες αγωνιστικές. Ο Πανιώνιος έχει πετύχει όλα κι όλα 23 και μπορεί να πουλήσει τον φορ του, τον Ντουρμισάι, στον Ολυμπιακό. Ο Αστέρας, με παίκτες στην επίθεση όπως ο Μανιάς, ο Φερνάντεζ, ο Καλτσάς, ο Δουβίκας, ο Τσιλιανίδης, έχει όλα κι όλα 21 γκολ! Η Λαμία, που στα χέρια του Χάβου βελτιώθηκε (και πολύ) έχει 22. Ολες αυτές οι ομάδες δεν βρίσκονται στη ζώνη του υποβιβασμού κι όμως σκοράρουν με το σταγονόμετρο! Εχουν καλές άμυνες; Ούτε αυτό θα το έλεγα. Ο Πανιώνιος έχει δεχτεί 40 γκολ! Ο Παναιτωλικός 42. Και οι δυο έχουν δεχτεί περισσότερα γκολ από το Λεβαδειακό που υποβιβάζεται.

Έλλειψαν πολλοί φέτος  

Από το εφετινό πρωτάθλημα δεν έλειψε μόνο ένας αξιόμαχος Παναθηναϊκός ικανός να πρωταγωνιστήσει, έλειψαν και πολλές άλλες ομάδες. Ελειψε π.χ ο καλός Αστέρας που είχαμε συνηθίσει, έλειψαν ο μαχητικός και ικανός ΠΑΣ που έκανε ζημιές, έλειψε η Ξάνθη που είχε τουλάχιστον μια σκληρή έδρα. Έλειψε σίγουρα και ο Πανιώνιος που διεκδικούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια έξοδο στην Ευρώπη. Η διαφορά με τους πρώτους μεγάλωσε. Όλα αυτά κάνουν αυτά τα ματς των τελευταίων αγωνιστικών κομμάτι επικίνδυνα: μπορεί να δημιουργήσουν την λάθος εντύπωση πως οι ομάδες που τελειώνουν το πρωτάθλημα καλά, βρήκαν την λύση σε όλα τους τα προηγούμενα προβλήματα και δεν χρειάζονται μεγάλη ενίσχυση για να πρωταγωνιστήσουν του χρόνου ή να τα καταφέρουν στην Ευρώπη – δεν είναι έτσι.

 

Ο Ολυμπιακός, έχοντας ένα καλά δομημένο επιθετικό παιγνίδι, σκοράρει κατά ρυπάς – το κάνει όμως με αντιπάλους που δεν έχουν το κίνητρο να τον σταματήσουν, όπως στον πρώτο γύρο που έπαιζαν όλοι με το μαχαίρι στα δόντια εναντίον του: μόνο οι διαιτητές έχουν την γνωστή συνεπέστατη γελοία συμπεριφορά ακυρώνοντάς του καθαρά γκολ ακόμα και σε ματς που λήγουν 5-0. Η ΑΕΚ αν πιστέψει ότι ο καλός Μανόλο Χιμένεθ της έλυσε όλα τα προβλήματα θα τρέχει και δεν θα φτάνει και του χρόνου: οι άνετες νίκες της με τον Παναιτωλικό και την Ξάνθη ήταν κόντρα σε ομάδες που θέλουν απλά να τελειώσει το πρωτάθλημα. Ακόμα κι ο Παναθηναϊκός θα κάνει λάθος αν υπερτιμήσει το φινάλε του πρωταθλήματός του, που θα είναι καλό: όταν φεύγει το άγχος παίζεις συνήθως καλύτερα.

Μια φωτογραφία

Αντε να βρει κι ο ΠΑΟΚ τη νίκη που ψάχνει να πάρει και μαθηματικά τον τίτλο: το πρώτο γκολ που πετυχαίνει στη Λάμια είναι ένα μνημείο αστειότητας. Ο Μάτος ντριπλάρει σταματημένους παίκτες που προσπαθούν να καταλάβουν τι πάει να κάνει. Αν δεν αποτελούσε απλά γελοιοποίηση κάθε έννοιας fair play θα έλεγε κανείς ότι είναι η φωτογραφία του πρωταθλήματος…