Απλή διαδικασία

Απλή διαδικασία


Έγραφα χθες ότι η πραγματικός  αντίπαλος του Oλυμπιακού και του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια τους για τα play off του Europa League και του UEFA Conference League αντίστοιχα δεν θα ήταν η Τσουκαρίτσκι και η Χαρτς, αλλά μόνο ο κακός τους εαυτός. Στο καλοκαίρι που οι ελληνικές ομάδες δείχνουν ότι σοβαρεύτηκαν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσαν να μην κερδίσουν τους χθεσινούς αντιπάλους τους. Οι νίκες που πήραν ενόψει των ρεβάνς που ακολουθούν είναι σημαντικές. Την επόμενη Πέμπτη χρειάζεται να δείξουν απλά λίγη προσοχή.

Ας δούμε γιατί προκρίνονται και οι δυο.

Καλές αλλαγές κι επιθετικό σχέδιο

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ άλλαξε για μια ακόμα φορά την εντεκάδα του Ολυμπιακού, σημάδι ότι δεν ήταν ευχαριστημένος από αυτά που είδε στα τρία προηγούμενα παιχνίδια. Ο Καρβάλιο και ο Ελ Αραμπι έμειναν στον πάγκο: από τον πρώτο δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος κι αυτό φάνηκε γιατί δεν του έδωσε λεπτό συμμετοχής. Η παρουσία του Βρούσαι σε ρόλο ακραίου μπακ σημαίνει ότι ο Ραμόν θα πάει κάπου δανεικός, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι ήρθε από  την Νότιγχαμ και ο Ρίτσαρντς ενώ χτες στα αριστερά ο Μαρτίνεθ προτίμησε τον καλό επαγγελματία Κίνι. Στην επίθεση βρέθηκαν αυτή τη φορά ο Μπιέλ, που επιβραβεύτηκε για όσα έκανε στα τρία προηγούμενα ματς και ο Ελ Καμπί. Η λογική έλεγε πως ο Φορτούνης έπρεπε να βρεθεί  να παίζει «δεκάρι» όπως δηλαδή αγαπάει αλλά δεν έγινε ακριβώς αυτό. Στην πλάτη του Ελ Καμπί έβγαιναν και ο Μασούρας και ο Μπιελ και ο Φορτούνης – και μέχρι να το καταλάβουν αυτό οι Σέρβοι, που παρατάχτηκαν με την πιο νεανική άμυνα που έχει βρεθεί ποτέ στο Καραϊσκάκη, το ματς έγινε 2-0. Και στα δυο γκολ η άπειρη άμυνα των Σέρβων έχανε παίκτες που ακολουθούσαν τη φάση. Στο 3’ ο Βρουσάι σέντραρε ο Μασούρας πήρε μια κεφαλιά, ο τερματοφύλακας Σαμούροβιτς απέκρουσε ενστικτωδώς κι ο Ελ Καμί έδειξε για πρώτη φορά ότι είναι σέντερ φορ στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα στο ριμπάουντ. Στο 16΄ο Φορτούνης κινήθηκε κάθετα, ο Καμαρά τον βρήκε κι ο αρχηγός του Ολυμπιακού με σουτ στην κίνηση έκανε το 2-0 ενώ προηγουμένως ο Ελ Καμπί είχε σέντρα σουτ στο δοκάρι. Το γκολ γκάζωσε τον Φορτούνη που στο 30΄ως αριστερός εξτρέμ έδωσε στον Ελ Καμπί τη δυνατότητα απλά να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα αλλά αυτός δεν τα κατάφερε. Αλλά στη δεύτερη τρομερή πάσα του Φορτούνη ο Μαροκινός δεν λάθεψε και με κεφαλιά έκανε το 3-0 στο 40΄.Ο Ολυμπιακός, με τον Καμαρά να μαζεύει όλες τις δεύτερες μπάλες, τον Βρουσάι να τρέχει ασταμάτητα και τον Φορτούνη και τον Μπιέλ να παίζουν πολύ με τη μπάλα, συνδύασε το εκρηκτικό του ξεκίνημα (γκολ νωρίς έχει βάλει ακόμα και στο φιλικό με τον Αστέρα Τρίπολης) με κίνηση και συνεργασίες κι έκλεισε το ημίχρονο με 3-0 ενώ το σκορ θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2023/08/elkaabi-scaled.jpg

Οι νέοι θέλουν χρόνο

Ο Ολυμπιακός σταμάτησε να είναι εξίσου παραγωγικός μετά τις αλλαγές του Μαρτίνεθ και το πλήρωσε δεχόμενος ένα γκολ στις καθυστερήσεις για το τελικό 3-1. Αλλά όσα ο κόουτς έκανε ήταν λογικά διότι έχει υποχρέωση να δώσει χρόνο συμμετοχής στους νεοφερμένους: αν δεν παίζουν δύσκολα θα φτάσουν στο σημείο που πρέπει, αλλά αν παίζουν η συνολική απόδοση της ομάδας θα έχει σκαμπανεβάσματα γιατί οι παίκτες αυτοί μόλις ήρθαν. Ο Μαρτίνεθ ήθελε να δει τον Εσέ, να ξαναδώσει χρόνο στον Σκάρπα, να δοκιμάσει τον Πορόζο δίπλα στον Φρέιρε, να βάλει και στο ματς τον Ελ Αραμπί για να τον έχει ευχαριστημένο και να χρησιμοποιήσει και τον  σωτήρα στο Γκενκ Αλεξανδρόπουλο. Βγήκαν ο Καμαρά, ο Ρέτσος, ο Μασούρας, ο Μπιέλ κι ο Ελ Καμπι – έμεινε ο Φορτούνης μόνος να προσπαθεί: το Καραϊσκάκη τον αποθέωσε φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραμονής του.

Αλλά ενώ βγήκαν παίκτες που πρόσφεραν πολλά, όσοι μπήκαν έδειξαν απλά καλή διάθεση και φυσικά δεν μπορούν να κριθούν. Με αυτά και με αυτά ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να διευρύνει το 3-0, βρέθηκε με μια πειραματική ενδεκάδα και οι Σέρβοι που διόρθωσαν πολλά είχαν δυο τρεις ευκαιρίες και μείωσαν το σκορ στις καθυστερήσεις με κοντινή κεφαλιά του Μιλαντίνοβιτς. Είναι κατώτερη ομάδα του Ολυμπιακού για να μπορούν να ελπίζουν σε κάτι στη ρεβάνς εκτός αν έχουν άλλους παίκτες από τους πολλούς εικοσάρηδες που μας έδειξαν στο Καραϊσκάκη.

Πάντως το παιγνίδι δεν προσφέρεται για μεγάλα συμπεράσματα. Οι νεοφερμένοι που δεν έκαναν προετοιμασία θα χρειαστούν χρόνο και κάποιες προσθήκες είναι απαραίτητες. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ παίκτες που θα βγάλουν από την ενδεκάδα τους Φορτούνη, Μπιέλ, Καμαρά κι ο Μαρτίνεθ δύσκολα θα αφήσει έξω τον Ιμπόρα. Κι επειδή στην άμυνα δεν αναμένονται σημαντικές προσθήκες πλην του Ορτέγκα, ο Ολυμπιακός μου μοιάζει ότι θα είναι (αρχικά τουλάχιστον) η ομάδα του χθεσινού πρώτου ημιχρόνου (με τον Ροντινέι βέβαια). Και πρέπει να ελπίζει να μείνει ο Φορτούνης, να ανέβουν κι άλλο οι Μπιέλ και Ελ Καμπί και να παραμείνει σοβαρή η άμυνά του. Όλα αυτά θα δώσουν χρόνο στους νεοφερμένους που δεν πρέπει να ξεκινήσουν πιεσμένοι: ο Σκάρπα πχ φαίνεται ήδη να παίζει με άγχος μετά τις υπερβολές που γράφτηκαν για την πρώτη εμφάνιση του.     

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2023-08/zivkovic-hearts.jpg?itok=GhHNuqcE

Το ήθελε και το πήρε

Ο ΠΑΟΚ ήθελε τη νίκη στη Σκοτία και την πήρε.  Ο Ρασβάν Λουτσεσκου μπορεί να περιμένει μεταγραφικές ενισχύσεις, αλλά η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ που κατέβηκε στο Τάινκαστλ Παρκ για να αντιμετωπίσει την Χαρτς δείχνει πως έχει ξεκαθαρίσει σε ποιους θα βασιστεί.  Μπροστά από τον σταθερό Κοτάρσκι υπήρξαν οι τρεις βασικοί του στην άμυνα (ο Κεντζιόρα δεξια και οι στόπερ Ενκόνγκ και Κουλιεράκης), ενώ ο Σοάρες πήρε τη θέση του τραυματία Ράχμαν Μπάμπα. Δίπλα στον Σβαμπ έσφιξε τα δόντια κι έπαιξε ο Τσιγγάρας, ενώ τους βέβαιους βασικούς Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλια και Μπράντον Τόμας πλαισίωσε ο Τάισον. Ο Λουτσεσκου δεν είχε τον Σαμάτα και δεν ξεκίνησε τον Νάρεϊ που ενδέχεται να φύγει κι αυτός. Ο ΠΑΟΚ έχει ελλείψεις, που φαίνονται μεγαλύτερες λόγω των τραυματισμών που προέκυψαν καλοκαιριάτικα, αλλά έχει ως ομάδα συνοχή, ξέρει να παίζει αντεπιθέσεις, και δεν χάνεται στο γήπεδο: για αυτό μολονότι δέχτηκε γρήγορα το 1-0 (μόλις στο 9΄από τον Σάνγκλαντ) αμέσως ισοφάρισε - ο Σβαμπ έκανε το 1-1 – και τα δυο γκολ με πέναλτι. Στο πρώτο ο γνωστός μας διαιτητής Τρεϊμάνις χρειάστηκε το VAR για να δει ότι το φάουλ του Σβαμπ στον Βάργκας ήταν εντός περιοχής, στο δεύτερο έδειξε αμέσως τη βούλα στην ανατροπή του Ζίφκοβιτς από τον Ρόουλς.  

Ο Ζίφκοβιτς ξαναχτύπησε

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να κρατήσει μπάλα από την αρχή, αλλά στα γεμίσματα των Σκοτσέζων δεν ήταν απλό να αμυνθεί: η Χαρτς είχε την καλύτερη ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο – και διπλή μάλιστα - καθώς ο Κοτάρσκι σταμάτησε τον Σάνγκλαντ κι ο Σοάρεθ κόντραρε στην εξέλιξη σωστά το πλασέ του Μπόις. Όμως στο δεύτερο ημίχρονο, όταν οι Σκοτσέζοι κουράστηκαν να κυνηγάνε κάθε μπάλα, στο ματς κομμάτι άλλαξε – ο ΠΑΟΚ έγινε επιθετικότερος γιατί οι τέσσερις που παίζουν μπροστά άρχισαν να έχουν χώρους και να συνεργάζονται, κι αφού το VAR τον γλύτωσε από το δεύτερο γκολ του Σάνγκλαντ, πήρε τη νίκη με γκολ του Ζίφκοβιτς που είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του και φέτος δεν έχει μουντιάλ στο μυαλό του. Στο 74΄ ο τερματοφύλακας Κλαρκ σταμάτησε το πλασέ του στην κλειστή γωνία, αλλά ένα λεπτό αργότερα το σουτ που ο Σέρβος βρήκε εκτός περιοχής τον λύγισε. Η Χαρτς έχει ένα καλό βαρύ φορ – ο Σάνγκλαντ επιβεβαίωσε τα καλά που ξέραμε για αυτόν – έχει δυο τρεις ενδιαφέροντες παίκτες (ο Βάργκας είναι ο καλύτερος) αλλά στον ΠΑΟΚ θα χρειαστεί στην Τούμπα απλά η χθεσινή του σοβαρότητα.

Ο Λουτσέσκου, κάνοντας την απαραίτητη καλοκαιρινή δουλειά, τώρα δικαιούται ενισχύσεις για να έχει μια ομάδα ανταγωνιστική και στο πρωτάθλημα και στο UEFA Conference League. Όπου έχει αποδείξει πως ξέρει τον δρόμο για να πάει πολύ μακριά: η Μπεϊτάρ, η Χάιντουκ και η Χαρτς θα μπορούσαν να είναι άνετα μαζί του σε ένα όμιλο. Ο ΠΑΟΚ θα φέρει τους βαθμούς που θα διορθώσουν την θέση της Ελλάδας στην βαθμολογία της UEFA. Είμαι βέβαιος.