Αναζητείται πρόοδος

Αναζητείται πρόοδος


Οι καλοκαιρινές περιπέτειες του Ολυμπιακού στα προκριματικά του Γιουρόπα λιγκ και του ΠΑΟΚ και του Αρη στα προκριματικά του UEFA Conference League συνεχίζονται απόψε: το βράδυ και των τριών, όπως ακριβώς και μια εβδομάδα πριν, είναι ζόρικο. Θα λεγα ότι απόψε υπάρχει λίγη παραπάνω δυσκολία: την δημιουργεί η ρευστότητα των πρώτων αποτελεσμάτων. Και οι τρεις ελληνικές ομάδες έχουν ένα προβάδισμα μετά τα πρώτα ματς. Αλλά και οι τρεις πρέπει να διορθώσουν αρκετά την εικόνα τους: τα εμπόδια απόψε είναι διαφορετικά, αλλά αναμφίβολα πιο μεγάλα.

Ο πρώτος μεγάλος στόχος

Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Γκενγκ στο πρώτο παιγνίδι κι αυτό είναι ένα καλό νέο: το κακό είναι ότι δεν φάνηκε πολύ καλύτερός της. Τη νίκη έδωσε ένα γκολ του Φορτούνη μετά από είκοσι δευτερόλεπτα και μια σπουδαία εμφάνιση του Πασχαλάκη, αλλά και της άμυνας του Ολυμπιακού γενικότερα. Ο Ολυμπιακός αν εξαιρέσει κανείς το πρώτο 15λεπτο του ματς που ήταν πιεστικός και επιθετικός, στη συνέχεια έπαιξε άμυνα (σωστά και οργανωμένα) και περιορίστηκε σε αντεπιθέσεις που βασίστηκαν κατά βάση σε ατομικές πρωτοβουλίες – η καλύτερη φάση που έφταιξε ήταν το σουτ του Μπιέλ στο δοκάρι στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου. Κατά τα άλλα οι παίκτες της Γκενκ  κράτησαν πολύ περισσότερο τη μπάλα και τον υποχρέωσαν να ιδρώσει για να κρατήσει το 1-0 και να επιστρέψει σε νίκες στην Ευρώπη μετά απο ενάμισι χρόνο.

Ο Μαρτίνεθ σωστά προβληματίζεται για την επίθεσή του: ήταν στο πρώτο ματς η χειρότερη γραμμή του. Ο Φορτούνης παίζοντας αριστερά είχε το γκολ κι ελάχιστα άλλα πρόσφερε. Ο Ελ Αραμπί έμοιαζε βαρύς και δεν του ταιριάζει πια το ποδόσφαιρο των αντεπιθέσεων: χρήσιμος λόγω πείρας μπορεί να είναι μόνο εντός περιοχής. Ο Καρβάλιο θύμισε στον κόσμο την παρουσία του στην ενδεκάδα λίγο πριν βγει από το ματς για να περάσει στη θέση του ο Μπιέλ. Ο Μασούρας ήταν ως συνήθως τακτικά άψογος αλλά έμεινε μακριά από την περιοχή και δεν τελείωσε σωστά δυο φάσεις από τις δικές του. Είναι λογικό ο Μαρτίνεθ να σκέφτεται να ξεκινήσει και τον Μπιέλ και τον Ελ Καμί: ο Ολυμπιακός χρειάζεται γκολ γιατί η Γκενκ που έχει μια ασταθέστατη άμυνα είναι απίθανο να μην σκοράρει σε δεύτερο ματς – στο Καραϊσκάκη έδειξε αθλητική φρεσκάδα. Η αλήθεια είναι ότι με την Σερβέτ στον προκριματικό του Τσάμπιονς λιγκ αυτοκτόνησε. Είναι καλύτερη ομάδα από την ελβετική αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε όσο θα πρεπε τις ευκαιρίες που δημιούργησε και το λέω μολονότι στα δυο ματς πέτυχε τρία γκολ. Στο Καραϊσκάκη εμφανίστηκε αρχικά λίγο σοκαρισμένη: απόψε θα παίξει για να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ – πράγμα που δεν της είναι και λίγο.

Ο Ολυμπιακός ζει μέρες ρευστότητας: αναμένονται προσθήκες αλλά και αποχωρήσεις. Αυτό το δεύτερο είναι λίγο πρόβλημα γιατί στην αποστολή του υπάρχουν και παίκτες με τη βαλίτσα στο χέρι: ο Ολυμπιακός ποντάρει στον επαγγελματισμό τους, αλλά ποτέ δεν είναι αυτονόητο πως θα δώσει ό,τι μπορεί όποιος ακόμα δεν έχει καταλήξει που θα παίζει του χρόνου. Μου κανε εντύπωση μια δήλωση του προπονητή του Ολυμπιακού πριν ντο ματς. Είπε πως θα είχε ήδη τρελαθεί αν πίστευε όσα γράφονται στην Ελλάδα. Αυτό είναι καλό γιατί έχει καταλάβει που βρίσκεται. Το κακό είναι ότι τα διαβάζει. Δεν θα πρεπε.

https://i0.wp.com/yellowradio.gr/wp-content/uploads/2023/08/palma-aris-dynamo-1-0_909222.jpg?resize=780%2C470&ssl=1

Τα καλά και τα κακά νέα

Ο Απόστολος Τερζής στον Αρη δεν έχει τέτοια θέματα: δεν νομίζω ότι τον απασχολούν τα όσα γράφονται πχ – οι δικοί του πονοκέφαλοι είναι άλλοι. Αν ο Κουέστα δεν ξεκινήσει, η άμυνα χάνει το στήριγμα της – ο Ισπανός τερματοφύλακας ήταν καθοριστικός στα πρώτα ματς της σεζόν. Το καλό για τον Αρη είναι ότι ξεπέρασε ταχύτατα τα προβλήματα του ο Νταριντα: δεν μπορώ να φανταστώ τη μεσαία γραμμή του χωρίς αυτόν.

Ο Αρης του ήταν πολύ βελτιωμένος στη ρεβάνς με την Ντιναμό Κιέβου κυρίως γιατί πήρε πράγματα κι από τους νεοαφιχθέντες. Ο Ζουλ έτρεξε για όλους, ο Μοντόγια έπαιξε με μια προπόνηση και ήταν καλός όσο άντεξε, ο Φεραρι ήταν άψογος και τακτικά, ο Κάρλσον είχε τρεξίματα, αν κι έχασε ένα γκολ που δεν χάνεται: οι παλιοί που είναι σταθερά οι καλύτεροι (Κουέστα, Πάλμα, Φαμπιάνο κάνουν σπουδαίες εμφανίσεις καλοκαιριάτικα...) είχαν υποστήριξη. Δεν έχουν καταλάβει αν θα ξεκινήσει ο Μπράμπετς, που είχε ξεκινήσει προπονήσεις αλλά κρίθηκε ανέτοιμος μια εβδομάδα πριν: αν συμβεί αυτή η είδηση θα είναι για τον Αρη η καλύτερη τη συγκεκριμένη στιγμή.  Η Ντιναμό Κιέβου του μάστρο Μιρτσέα Λουτσέσκου περιμένει τον Αρη μακριά από την έδρα της: το Βουκουρέστι που την φιλοξενεί της είναι χρήσιμο, αλλά ο κόσμος που βλέπει τα παιγνίδια της είναι ελάχιστος. Εχει τον γερο Γερμολένκο, τον έμπειρο τερματοφύλακα Μπουστσάν, αλλά στον πάγκο ο Λουτσέσκου έχει κυρίως πιτσιρίκια και δύσκολα θα βρει ενισχύσεις κατά την διάρκεια του αγώνα. Ο Αρης φυσικά πρέπει να κάνει το καλύτερο εφετινό παιγνίδι του και να ελπίζει να ξεμπλοκαριστούν οι κυνηγοί του: τα γκολ από στημένες φάσεις είναι χρήσιμα, αλλά καμία ομάδα δεν προχώρησε πολύ μόνο με τέτοια γκολ.      

Δυο λευκές ισοπαλίες και μια τεσσάρα

Ο ΠΑΟΚ μοιάζει στην καλύτερη θέση από τους τρεις: χρειάζεται μια νίκη στην έδρα του απέναντι σε μια ομάδα όπως η Χάιντουκ που δεν είναι καλύτερή του. Είναι δύσκολο να καταλάβεις αλλά και να εκτιμήσεις τον ΠΑΟΚ με όσα βλέπεις στο ξεκίνημα του: σε τρια ματς έχει δυο λευκές ισοπαλίες και μια νίκη εκτός έδρας με 4-1 παίζοντας μια ώρα με παίκτη λιγότερο! Ο Ρασβάν Λουτσέσκου κουράστηκε να μιλάει για την ανάγκη ενισχύσεων κι αυτό ήταν το  καλύτερο που μπορεί να κάνει για να πάρει πράγματα από τους παίκτες που έχει στα χέρια του. Ο γρίφος Ντούγκλας Αουγκόστο λύθηκε – ο ΠΑΟΚ πήρε την απόφαση να τον παραχωρήσει και να γλυτώσει από μουρμούρες και στο μεταξύ ήρθαν στο ταμείο κι άλλα χρήματα από την αγορά του Ακπομ από τον Αγιαξ, αλλά αυτά απόψε δεν μετράνε. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κερδίσει μια υποψιασμένη πλέον ομάδα: ο προπονητής των Κροατών είπε ότι θέλει να αποδείξει ότι η ομάδα του δεν αποτελείται από άμυαλους παίκτες όπως φάνηκε στο πρώτο ματς. Το καλό για τον Λουτσέσκου είναι ότι δεν μοιάζει πια να έχει διλλήματα: οι έντεκα που θα ξεκινήσουν θα είναι λογικά αυτοί που ξεκίνησαν στο Σπλιτ και η ελπίδα είναι να δούμε αυτή τη φορά τους κυνηγούς της ομάδας να συνεργάζονται σωστά – ίσως ο Ρουμάνος να σκέφτεται να ξεκινήσει τον Τάισον που όταν έρχεται από τον πάγκο δίνει λίγα. Τι με προβληματίζει; Ότι οι τελευταίοι αποκλεισμοί του ΠΑΟΚ ήρθαν στην Τούμπα, αλλά αυτή τη φορά δεν πρέπει να κυνηγήσει κάποια ανατροπή όπως στα ματς με την Μαρσέιγ και την Λέφσκι Σόφιας. Εχει και χρόνο και τρόπους: να δούμε αν θα έχει και καθαρό μυαλό.

Δεν είναι τελικοί, αλλά είναι

Δεν χρειάζεται να θυμίσω με ποιους μπορεί να παίξουν οι ελληνικές ομάδες στη συνέχεια. Δεν έχει νόημα. Απόψε και οι τρεις δίνουν τελικούς: ειδικά οι δυο της Θεσσαλονίκης αν δεν πάρουν το αποτέλεσμα που θέλουν αποχαιρευούν την Ευρώπη νωρίς - ο Ολυμπιακός θα έχει μια δεύτερη ευκαιρια. Το τελικός είναι βαρύ, όμως έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουν το πράγμα.